• De club

    Naam: Olympia'18
    Opgericht: 1918
    Aantal Leden: ca 800
    Clubkleuren: Shirt: blauw
    Broek: wit
    Sokken: blauw
    Correspondentieadres:   Postbus 66
    5830 AB BOXMEER
    Accommodatie: Sportpark Boxmeer
    Graafseweg 34
    5831 AB BOXMEER

    Clubhuis

    Aantal velden:

    Aantal kleedlokalen:

     

    Clubhuis met dakterras, verder voorzien van alle moderne faciliteiten

    4 wedstrijdvelden en 2 trainingsvelden

    14 kleedlokalen

     

  • Historie

    Volgens de boeken had Boxmeer al voor de eerste wereldoorlog een voetbalclub met de naam DAW (de aanhouder wint).Het speelveld lag in de Biest, omgeving van Coothstraat en Marktstraat.In 1914 bij het uitbreken van de oorlog hield DAW door omstandigheden gedwongen op te bestaan. In het voorjaar van 1918 had Boxmeer plotseling twee nieuwe verenigingen, BVV en Olympia. Het eerste bestuur van Olympia bestond uit de heren: 

    J. Hutten, voorzitter - H. Jansbeken, secretaris - P.Reusing, penningmeester - L.Verkuyl, commissaris - P. Schoth, commissaris. De clubkleuren werden blauw en wit.Een weiland bij café Tunnissen aan de Veerstraat werd het eerste terrein. Datum van oprichting was 16 mei 1918. Pogingen om BVV en Olympia te laten samengaan leden schipbreuk maar toen BVV ophield te bestaan hadden Boxmeerse voetballiefhebbers geen keus meer. Alleen Olympia bleef over. Voorzitter J. Hutten werd in deze functie na 5 jaar opgevolgd door de heer H. Jansbeken die in 1929 het stokje overdroeg aan Jos Rasker, een van de mede oprichters die tot 1961 vrijwel ononderbroken zitting had in het bestuur. Nog voor 1920 verhuisde Olympia van het terrein aan de Veerstraat naar een terrein aan de Graafseweg. Dit veld werd tot 1931 bespeeld en na een korte verhuizing naar de Sambeekseweg kwam men weer terug naar de Graafseweg. Met man en macht werd er keihard gewerkt om het terrein in een goede conditie te brengen en te houden en het grastapijt kreeg aanzien, mede door de internationale afmetingen. (120 x 80 meter) In 1936 kreeg Olympia als eerste vereniging in de verre omtrek een houten tribune met daaronder kleedlokalen en waterleiding. Het laatste bedrag van 300 guldens werd met schuldverklaring geleend van een lokale middenstander, die de schuld met rente een jaartje later weer kwijtschold. De tribune zou ruim een halve eeuw staan en diverse foto's herinneren nog aan de trots van Olympia. Ook werd het veld voorzien van een stalen afrastering en de oude entree sprak ook tot ieders verbeelding. 

    Middels inzameling van o.a. oud papier kreeg Olympia de middelen om samen met de gemeente Boxmeer een verlichting rondom het hoofdveld aan te leggen, nadat er eerder (in 1961) een tweede speelveld was aangelegd. In 1926 behaalde Olympia 3 voor de eerste maal in de historie van de club een kampioenschap, het 1e elftal werd 2e . In 1927 werd het 2e kampioen. Het eerste kampioenschap voor Olympia 1 staat geschreven in 1932. Na een promotiecompetitie promoveert het 1e naar de 1e klasse der Rooms Katholieke federatie. Vele prijzen werden binnengehaald maar bijna alles is tijdens de tweede wereldoorlog verloren gegaan. In 1934 telt Olympia 80 leden en wordt Olympia versterkt met oud international Pierre Massy die 6 jaar voor Olympia uitkomt. In 1939 wordt Olympia voor de 3e maal kampioen maar er volgt geen promotie. Olympia 2 wordt in 1942 kampioen en het 3e elftal promoveert zelfs. In 1953 degradeerde Olympia 1 naar de 4e klasse. In 1955 wordt Olympia 1 kampioen en promoveert automatisch. Eenieder voorspelt dat Olympia een zwaar seizoen tegemoet gaat maar niets is minder waar. Onder aanvoering van Jan de Winter wordt er opnieuw gepromoveerd. 

    Tot kort voor het uitbreken van de 2e wereldoorlog was het jeugdvoetbal een onbekend begrip. Pas in 1945 begon Olympia met de opbouw van een jeugdafdeling. De heren B.Clabbers, F. van Kempen en J. Peters zijn de grondleggers. Het eerste juniorenbestuur bestond uit de heren F. van kempen, H. Rooyendijk, G. Verblakt en G. Linders. In 1948 telt Olympia 70 jeugdleden. Enkele kwakkeljaren volgen, met een terugloop tot gevolg maar daarna gaat het weer bergopwaarts. Onder de bezielende leiding van A. Rosmalen worden het A en het B elftal in 1957 beiden kampioen. 

    In het seizoen 1964 - 1965 kent Olympia 7 jeugdelftallen. Vanaf 1965 hebben vooral de heren G. Kleyne, H. Daanen en J. Otten (jr) zich in bijzondere mate ingezet voor Olympia's jeugdafdeling. In het gouden jubileumjaar 1968 bestond het bestuur uit de heren H. Spanjers, voorzitter - W. Philips, secretaris - W. Hesse, penningmeester - W. Arts, W. Linders,G.Thielen en pater Fidelius. Olympia floreerde en kende maar liefst 309 leden waaronder 124 jeugdleden. Een zwarte bladzijde kende Olympia in het seizoen 1967 - 1968 toen de wedstrijd Olympia 1 - Venlosche Boys 1 zoveel schermutselingen kende dat de landelijke pers in negatieve zin werd gehaald. De KNVB besloot uiteindelijk dat er twee wedstrijden zonder publiek zouden moeten worden gespeeld en de lokale politie stond hiertoe aan de ingang van het sportpark. Het zilveren bok toernooi werd voor de 2e maal gespeeld en uiteindelijk door Venray gewonnen na een 3 - 0 overwinning op Olympia. Het 50 jarig jubileum in 1968 werd op grootse wijze gevierd, mede door de inbreng van de jubileumcommissie bestaande uit de heren E. de Wildt, G. van Boekholt, H. van Haaren en G. Thielen die maandenlang al hun vrije tijd hiertoe aanwenden. Hoogtepunt was de wedstrijd op zaterdag 18 mei 1968 tegen een team van oud internationals waaronder de legendarisch Abe Lenstra. Deze wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 3 -3 gelijkspel. s 'Avonds was er een cabaretavond bij Hotel Riche. Voor de jeugd was er s 'middags een feest met de bekende televisiester Swiebertje. 

    Op 26 mei 1969 moest een beslissingswedstrijd tussen de Venlosche Boys en Olympia '18 uitmaken wie er zou promoveren. 4500 toeschouwers zagen hoe Olympia de wedstrijd die in Venray werd gespeeld met 2 - 0 won en promotie naar de 2e klasse was een feit. In 1970 werd er in Boxmeer een half verhard trainingsveld aangelegd naar Duits model en werden de plannen gesmeed voor een derde speelveld. Ook de ingang zou worden verplaatst naar de locatie waar deze anno 2005 nog steeds aanwezig is hoewel de uiteindelijke bouw nog even op zich liet wachten. Tevens verschijnen de eerste reclameborden rondom het hoofdveld. Onder leiding van Leo Faassen gaat er een voetbalschool van start met als doel een verantwoorde voetbalopleiding te geven aan spelers tussen de 12 en 18 jaar. In het seizoen 1971-1972 heeft Olympia zijn eerste dameselftal, begeleid door mevrouw Thorn. Per 1 augustus 1973 verandert de naam RKSV Olympia '18 in Olympia '18. Olympia heeft 376 leden waarvan 176 junioren en geen dames meer want dit team is opgeheven omdat het geen draagvlak meer had. Simon Beek, al enkele jaren aktief bij de jeugdafdeling wordt de nieuwe voorzitter. De eerste geruchten over betalingen aan spelers doen de ronde maar desgevraagd ontkent het bestuur dat er betalingen plaatsvinden. Enkele moeilijke jaren volgen, Olympia 1 degradeert naar de 4e klasse en er ontstaat een crisis binnen het bestuur dat uiteindelijk ontploft. Middels een buitengewone ledenvergadering wordt er een waarnemend bestuur geformeerd. Sportief worden zaken weer rechtgezet en het eerste promoveert weer naar de 3e klasse. Cor Verberkt wordt de eerste "sportman van het jaar". 

    In 1978 viert Olympia het 60 jarige jubileum op uitgebreide wijze. Olympia B1 wint de bekerfinale van de kring Maasbuurt door TOP Eindhoven met 2 -1 te kloppen. De E1 wordt ongeslagen kampioen. Op 1-8- 1980 wordt Henk van Dooren de nieuwe hoofdtrainer van Olympia '18 Tijdens diens derde jaar promoveert het 1e elftal naar de 1e klasse waarna van Dooren wordt opgevolgd door oud VVV speler Stanly Bish. De accommodatie kent inmiddels vier speelvelden, een halfverhard veld en een oefenstrook. Het aantal kleedlokalen is 10 stuks hetgeen in balans is met een leden aantal van 475 man. In het seizoen 1983-1984 worden er maar liefst 4 seniorenteams kampioen en het 1e weet klasse behoud te bewerkstelligen door een formidabele eindsprint. Een jaar later wordt Olympia A1 met een gouden generatie kampioen in de Topklasse. Het ledenaantal neemt toe tot maar liefst 560 leden. De eerste gesprekken vinden plaats omtrent de kwaliteit van het halfverharde veld en de tribune. In 1985 worden concrete plannen uitgewerkt en de nieuwe tribune wordt op 27 augustus 1987 officieel in gebruik genomen. Enkele jaren later wordt ook de omheining rondom het hoofdveld vernieuwd en deze is anno 2005 nog steeds kwalitatief goed. Het seizoen 1990-1991 kent een ongekend hoog aantal sterfgevallen binnen de vereniging. Onder hen de ere- voorzitter J. Hermans. Mevrouw Ria Kuppers Janssen wordt in 1992 de eerste club vrouw van het jaar vanwege haar tomeloze inzet binnen de kantine. Enkele andere leden zijn bijna dagelijks in de weer met de aanmaak van reclameborden en de persoonlijke doelstelling van Jef van Es wordt gehaald. Het gehele hoofdveld is dichtgezet met reclameborden. Olympia 1 speelt al enkele seizoenen in de 2e klasse en het beleid van de club is er op gericht zoveel mogelijk eigen spelers te laten doorstromen naar de selectie. In de praktijk wordt deze doestelling pas gerealiseerd nadat de commissie OBAT Olympia Bouwt Aan de Toekomst structuur in het te volgen beleidsplan brengt. Het 1e kent enkele moeilijke jaren en degradeert uiteindelijk naar de 4e klasse. Tussen 1995 en 2003 degradeert Olympia 1 zelfs twee maal naar de 5e klasse met onmiddellijk erna weer promotie naar de 4e klasse waar het momenteel nog steeds speelt. In 1995 krijgen G spelers bij Olympia de mogelijkheid om zich van hun beste zijde te laten zien. Een enthousiaste groep van spelers uit de regio is inmiddels een verrijking voor de vereniging en momenteel brengt Olympia twee teams in competitieverband uit. Hoogtepunt voor het toenmalige Olympia G1 was eind augustus 2000 de wedstrijd tegen het nationale team dat in Oktober van datzelfde jaar deelneemt aan de Paralympics in Sydney. 

    Ook wordt in de zomer van 2000 na enkele jaren van voorbereiding de nieuwe accommodatie geopend met 12 kleedlokalen, een kantine met vergaderzalen op de 1e verdieping en diverse ruimtes voor opslag. Tevens is er een vergaderzaal voor de jeugdafdeling en een wedstrijdsecretariaat. Onderdeel van de openingsfestiviteiten is een oefenwedstrijd tegen PSV. De voorbereidingen waren perfect alleen liet het weer het volkomen afweten. Bijna de gehele eerste helft werd onder een enorme wolkbreuk gespeeld. Olympia bleek vier maten te klein want het verloor met 0-20. In december 2003 wordt de 75 jarige Theo Thielen benoemd tot erelid van de vereniging vanwege zijn vele verdiensten onder andere als kantinebeheerder, wedstrijdsecretaris en coördinator oud papier. Om gezondheidsredenen moet hij enkele maanden later met tegenzin zijn activiteiten stoppen. 

    In zijn eerste seizoen als trainer wordt Niek Nelissen met Olympia’18 1 in 2005/2006 kampioen en promoveert naar de 3de klasse; de laatste keer dat het eerste elftal van de 4de naar de 3de klasse promoveerde was in 1979. Ook Olympia’18 3 en D1 worden kampioen. Vanaf 2005 heeft onze club een eigen website. Voor oud papier wordt een nieuwe financiële verordening van kracht; jaarlijks wordt 1,1 miljoen kilo opgehaald. Jo Peeters wordt erelid en Harrie van Lin is 60 jaar lid. Olympia mag op haar terrein het EK-kwalificatietoernooi voor jongens onder 17 jaar mede organiseren. In Boxmeer treffen Duitsland ?? Noord-Ierland elkaar, 4-0. In 2006/2007 wordt in Zuid II en landelijk de spelerspas ingevoerd. Geen pas betekent niet spelen. In 2006 stopt Harry Strik, na 4 jaar, als voorzitter. Robert Philips wordt in 2007 zijn opvolger. Het meisjesvoetbal wordt steeds populairder. De Olympia-meisjes Kika van Es en Lieke Martens halen het Nederlands elftal. Na het vroegtijdig vertrek, na een aantal nederlagen, van Niek Nelissen raakt Olympia 1 te ver achterop om degradatie nog te ontlopen. Dick Regeling zal in het nieuwe seizoen 2008-2009 de nieuwe trainer worden. Olympia’18 wordt op 16 mei 2008 90 jaar. Jeugd en senioren vieren deze dag met zijn allen. Jo Peeters, Nöl Philips en Jac Otten worden door de KNVB gehuldigd voor hun grote verdiensten voor de club. In het jaar 2008/2009 wordt het ledenaantal van 872 bereikt en bestaat de club uit 51 teams. Mats Coenen wordt als 850ste lid gehuldigd. Ook Jo Peters wordt gehuldigd maar dan voor zijn 60-jarig lidmaatschap; vanaf 1977 is hij vrijwilliger bij de accommodatie. De recessie treft onze club hard, de oud papierprijzen kelderen en moeten deels worden gecompenseerd door een forse verhoging van de contributie. In het Jeugdbestuur wordt Geert Verstraaten de voorzitter en volgt Jo Jansen op. Een afvaardiging uit het Duitse Sigmaringen is in mei 2009 3 dagen te gast. Op het winterstopfeest in januari 2010 wordt het oudste lid (83 jaar) Jan de Winter met zijn 60 jaar lidmaatschap gevierd. Jarenlang heeft hij eind jaren 40 en in de 50-er jaren voor Olympia 1 gespeeld. Een groot aantal jaren was hij wethouder van de gemeente Boxmeer en voorzitter van carnavalsvereniging De Geitenbok. De nieuwe vereniging Vrienden van Olympia wordt opgericht; deze Boxmeers ondernemers dragen onze club een warm hart toe door o.m. het voorbereiden van avonden voor alle sponsoren van Olympia. De End of Season Party is een aan het eind van het seizoen een niet meer weg te denken feest; een enorm gezellige avond voor heel Olympia. De G-teams vieren het 15-jarig jubileum. Naast het al jaren succesvolle Rabojeugdtoernooi met Pinksteren organiseert de meisjesafdeling van Olympia’18 voor het eerst een groots Meidenvoetbaltoernooi. Olympia 1 mist net de promotiewedstrijden, maar Olympia 3 wordt kampioen met promotie naar de reserve 2de klasse. Op een speciale algemene ledenvergadering van november 2010 presenteert een commissie haar bevindingen betreffende bestuurlijke vernieuwing. Het traject voor de nieuwe structuur zal 1 jaar zijn. Op deze vergadering treedt Henny Kempen af als bestuurslid Technische Zaken en wordt Wim Smits gekozen als zijn opvolger. Daarbij krijgt Wim ondersteuning van 4 ex-Olympia 1 spelers. De TC kon, nadat Dick Regeling te kennen had gegeven aan het einde van het seizoen 2010-2011 te stoppen als trainer, al de nieuwe trainer voor Olympia’18 1 bekend maken en wel André Cornelissen. 

    Inmiddels zijn we enkele jaren verder. Onder leiding van Michel Kuijpers promoveert Olympia -1 naar de derde klasse. Onder leiding van de nieuwe hoofdtrainer Wil Beijer speelt Olympia-1 in het seizoen waarin het eeuwfeest wordt gevierd mee om de prijzen. De promotie naar de 2e klasse moet nog een jaar wachten, maar kan in het seizoen 2018-2019 worden gevierd! Op 27 juni wordt er een kampioensreceptie en feest georganiseerd op het Raadhuisplein. Heel Boxmeer loopt uit om de prestaties van alle kampioensteams te vieren.